Alles over Champagne

Breaking glass champagne

Frankrijk is verongelijkt over de Russische champagne-etikettenwet

BRON: BBC – 6 July 2021

Een Russische wet verbiedt buitenlandse producenten van mousserende wijn om de term Champagne op de achterkant van flessen te gebruiken. Frankrijk heeft teruggeslagen op de nieuwe Russische wet die Franse champagnemakers verplicht om hun flessen als mousserende wijn te etiketteren op de achterkant.

Frankrijk heeft strikte regels die zijn bubbels beschermen, wat betekent dat om Champagne te worden genoemd, het uit de Franse regio moet komen die de naam deelt. Maar volgens de nieuwe Russische wet mogen alleen lokale producenten hun drankjes ‘shampanskoye’ noemen – het Russische equivalent van champagne.

De belangrijkste Franse champagne-industriegroep noemde de wet “onaanvaardbaar”. Volgens de nieuwe wetgeving – die vrijdag door de Russische president Vladimir Poetin is ondertekend – moeten buitenlandse producenten van mousserende wijn hun producten als zodanig op de achterkant van de fles beschrijven. Franse producenten mogen nog steeds het woord Champagne op de voorkant van flessen gebruiken, maar het gebruik van “shampanskoye” is alleen toegestaan ​​op lokale producten.

Dinsdag woog de Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, op het debat en benadrukte dat alleen de wijngaarden van Champagne de naam echt mogen gebruiken.

Frankrijk produceert ongeveer 231 miljoen flessen champagne per jaar. Het verdient ongeveer € 2,5 miljard (£ 2,1 miljard; $ 2,9 miljard) aan export, met het VK en de VS als de grootste klanten.

De Franse minister van Landbouw hield vol dat champagne een naam was die alleen mag worden gebruikt voor producten uit de Franse regio.

Rusland importeert jaarlijks bijna 50 miljoen liter mousserende wijn. Franse champagne vertegenwoordigt 13% van deze markt.

Franse media hebben gesuggereerd dat de verhuizing van Moskou deel zou kunnen uitmaken van een poging om de shampanskoye-mousserende wijnindustrie nieuw leven in te blazen in het Sovjet-tijdperk van de Krim, dat Rusland in 2014 uit Oekraïne annexeerde.

Champagne is aangewezen volgens het Franse Appellation d’Origine Controlee (AOC)-systeem, dat hen het exclusieve gebruik van het woord zou moeten geven in landen die de EU-wetgeving inzake onderscheidende geografische aanduidingen volgen. Ook Griekse feta, Italiaanse Parmezaanse kaas en Britse Stilton-blauwe kaas vallen onder dergelijke regels.

Mooie vooruitzichten champagneverkoop 2021-’22

BRON: ENTREE (Vincent van Dijk) – Bob Bron (M&H)

Door de uitbraak van Covid-19 daalde de verkoop van champagne, vooral door het wegvallen van afzetkanalen in de horeca. Langzamerhand werd er via andere kanalen, zoals retail en online, juist meer verkocht.

‘De verwachting is dat dit jaar de champagneverkoop nog verder stijgt, zeker nu de horeca weer opengaat en mensen komende maanden in Nederland blijven.’

Meer geld voor luxe eten & drinken

‘De gemiddelde Nederlander spaart meer, omdat hij niet op vakantie of uit eten kan gaan. Mensen geven nu veel meer uit aan luxe eten en drinken thuis. Een kwalitatief stuk vlees van de keurslager en een mooie fles wijn of champagne. In Nederland was champagne afgelopen jaren al gepopulariseerd, maar COVID heeft dit enorm versneld. We drinken champagne al lang niet meer alleen bij een nieuwe baan of een nieuw huis, maar ook op een zonnige dinsdagmiddag in de tuin, aan het begin van een diner of om te genieten van het leven.’

Een crisis leidt tot meer champagneverkoop

Dat een crisis leidt tot stijging van de champagneverkoop is niet nieuw. ‘Afgelopen 40 jaar zien we dat champagne na elke crisis sterker uit de strijd is gekomen.‘

Mogelijk tekort

Een tekort aan champagne dreigt niet direct, omdat er nu nog voldoende voorraad in de kelders ligt. Vanwege de minimale rijpingsperiode loopt champagne altijd een paar jaar achter de feiten aan. Hoe de situatie over drie jaar is, durft Bron nog niet te voorspellen. ‘Vanwege corona kon er namelijk twee maanden lang niet geproduceerd worden, iets wat moeilijk in te lopen is. Bovendien is de hoeveelheid druiven die mocht worden geoogst afgelopen jaar aan banden gelegd vanwege de wereldwijde crisis. Er mocht vorig jaar slechts 8.000 kilo druiven per hectare worden geplukt, iets meer dan de helft van de opbrengst van 2018. Ook is dit jaar voor de champagne slecht begonnen, vanwege enorme nachtvorst die 20% van het areaal heeft aangetast. We weten niet wat we dit jaar, tot de oogst in augustus/september, nog kunnen verwachten. Verschillende factoren als de economie, de voorraad en het klimaat hebben invloed op de beschikbare hoeveelheid en de uiteindelijke prijs van champagne.’


2020 geweldige champagne oogst

BRON: COMITÉ CHAMPAGNE

Dit jaar werd het uitzonderlijke patroon van 2018 en 2019 voortgezet. Een oogst van topkwaliteit is de eerste vereiste voor de productie van een Grand Vin, en de weersomstandigheden waren precies goed om dat waar te maken.

Dit jaar werd het uitzonderlijke patroon van 2018 en 2019 voortgezet. Een oogst van topkwaliteit is de eerste vereiste voor de productie van een Grand Vin, en de weersomstandigheden waren precies goed om dat waar te maken.

Het begin van het jaar was ongewoon gezegend met regen, februari kreeg de meeste regen ooit geregistreerd voor die maand. Halverwege maart begonnen de hitte en droogte en de wijnstokken liepen zestien dagen voor op het tienjarig gemiddelde – een voorsprong die werd gehandhaafd met een uitzonderlijk snelle rijpingsdynamiek tot de week voordat de oogst begon.

Vorig jaar werd een nieuw temperatuurrecord gevestigd (42,9 ° C) en dit jaar was juli het droogste ooit gemeten. Door de droogte was het gewicht van de bessen lager dan gemiddeld, maar hun conditie was uitstekend. De most is evenwichtig en fruitig, met een fijne frisheid en een grootse blijk van aroma’s. Alcohol gemeten in de most range is 10-10,5% vol.

De Covid-19-epidemie vroeg natuurlijk om uitzonderlijke gezondheidsveiligheidsmaatregelen, die werden ingevoerd om de 120.000 seizoensarbeiders te beschermen die in de wijnstokken en de perscentra kwamen werken.

Met opbrengsten beperkt tot maximaal 8.000 kg / ha, werd de oogst op individueel niveau iets sneller voltooid dan normaal, maar werd de oogst gespreid over een normale periode van ongeveer drie weken, rekening houdend met variaties in rijping van cru tot cru en tussen rassen . Door het proeven van bessen en zaden en de analyse van de suikerniveaus in de druiven kon elke wijnboer het begin van zijn oogst aanpassen en de volgorde van het plukken, pakket voor pakket, optimaliseren om het punt van optimale rijpheid te bereiken.

Een reeks van drie uitstekende oogstjaren betekent dat Champagne over een paar jaar klaar moet zijn om ook uitzonderlijke melanges en jaargangen aan te bieden, geschikt om het evenement te vieren waarop de hele wereld nu wacht: het einde van de Covid-19-pandemie.